preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vukovina

 > Naslovnica
Vijesti

Dan ružičastih majica – Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Autor: Bernarda Kefelja, 25. 2. 2021.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, je akcija prevencije vršnjačkog nasilja koja se diljem svijeta obilježava zadnje srijede u mjesecu veljači.

Ideja i običaj nastali su nakon incidenta koji se dogodio u jednoj školi kad je dječak u znak podrške bolesnoj majci došao u školu obučen u ružičastu majicu te doživio verbalno nasilje i izrugivanje. Kolege iz njegovog razreda su sljedeći dan u školu došli u ružičastim majicama kako bi mu iskazali potporu i ukazali na problem vršnjačkog nasilja u školama. Ružičaste majice postale su prepoznatljiv simbol inicijative te se na taj dan nosi ružičasta majica od strane svih koji podržavaju tu ideju.

U nastavku možete vidjeti kratke edukativne video materijale u sklopu projekta „Biram drugačije, nasilje i mržnja nisu moj izbor“ te fotografije kako smo u našoj školi obilježili „Dan ružičastih majica“ i time podržali borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Najprije vam stavljamo poveznice za video materijale u sklopu projekta „Biram drugačije, nasilje i mržnja nisu moj izbor“ koje možete pogledati sa svojom djecom i malo raspraviti o njima te nam se time pridružiti u cilju sprječavanja vršnjačkog nasilja.

Nakon linkova možete vidjeti naše fotografije kako smo obilježili taj dan.

 

Govor mržnje

https://www.youtube.com/watch?v=Csddc9LkBP8

Da me barem malo dožive

https://www.youtube.com/watch?v=Nau6TtG8_NQ

Nasilje kreće od doma

https://www.youtube.com/watch?v=U5xRoqchFxE

Umjesto hejta dajem lajk

https://www.youtube.com/watch?v=ocgFZP8M400

 

Obilježavanje Dana ružičastih majica u Osnovnoj školi Vukovina i područnim školama Buševec, Mraclin i Rakitovec.

1.a razred OŠ Vukovina